Skip to main content Search Basket

7 eksempler på, at 3D-scanning fremmer bæredygtighed

Byggeri GIS og infrastruktur Plant og proces Industri og design

3D-scanning er et effektivt værktøj målrettet både industrien og byggeriet, som tilbyder stor præcision og nøjagtighed. Her får du detaljerede digitale 3D-modeller og punktskyer af alt – lige fra bygninger til maskiner. Læs mere om teknologien her; hvordan du udnytter den, og hvorfor brug af 3D-scanning er at tænke bæredygtigt.    

 

Med deres 3D-scannere har FARO banet vejen for nøjagtig og effektiv dataindsamling og åbnet døren til en bred vifte af anvendelsesmuligheder. Derfor dykker vi i denne blogartikel ned i 3D-scanning og udforsker de teknologiske fordele.

Men hvorfor i det hele taget 3D-scanne? I hvilke specifikke situationer, kan du benytte det? Mulighederne er mange i både industrien og byggeriet, hvor der er behov for et opdateret 3D-grundlag og tæller bl.a.

  • Opmåling og registrering af fx procesanlæg, produktionsmiljøer, bygninger osv.
  • Installation af nye maskiner eller udskiftning af enheder og komponenter
  • Renoveringsopgaver i byggeriet
  • Visualisering af miljøer, som bygninger, kontorer eller produktion
  • Dokumentation, kvalitetskontrol og kollisionskontrol
  • Planlagt drift og vedligehold af Facility Management-opgaver.

Og så transformerer 3D-scanning også måden, vi ser og arbejder bæredygtigt på, som i dag er blevet et vigtigt emne for virksomheder og organisationer over hele verden. Lad os se nærmere på, hvordan.

Derfor går 3D-scanning og bæredygtighed hånd i hånd

Bæredygtighed er et emne, der fylder i både industrien og byggeriet. Og virksomheder jagter i dag nye og mere bæredygtige måder at udføre deres arbejde på, der viser, at de tager ansvar for de påvirkninger, de har på miljøet og samfundet. Og mange tager dette ansvar alvorligt. Konkret svarer 63 % i en rundspørge til NTI Sustainability Summit 2024, at ledelsen i deres virksomhed i høj grad har bæredygtighed på agendaen i dag.

Men hvorfor kan en teknologi, som 3D-scanning karakteriseres som værende bæredygtigt? Og hvordan influerer det din virksomheds grønne aftryk?

Helt konkret kan 3D-scanning bl.a. være med til at ….

  1. reducere rejseomkostninger, da du med 3D-scanning får opmålt og registreret hele arbejdsområdet rigtigt første gang og efterfølgende også kan besøge modellen virtuelt efter behov. Dermed sparer du transport tilbage til pladsen for yderligere opmålinger, hvilket koster både timer og brændstof.
  2. optimere ressourceforbrug, hvor du undgår at bruge unødig tid; fx når du skal udskifte en komponent i en maskine eller planlægge drift og vedligehold af bygninger, da 3D-scanning sikrer, at du træffer kvalificerede beslutninger første gang, da du altid kan tilgå 3D-modellen.
  3. effektivisere din virksomheds supply chain, da du undgår transport af objekter og prototyper imellem lokationer for at afstemme om tingene nu passer, da du kan gøre det virtuelt i din 3D-model.  
  4. forlænge produktlevetid, når du arbejder med reverse engineering ved konstant at udvikle og forbedre komponenter, struktur og funktion.
  5. Genanvende og renovere eksisterende bygninger ved nem at kunne visualisere dine muligheder og få indblik i, hvad der kan genbruges og dermed optimere på det eksisterende. Samtidig får du mulighed for at analysere overfladers ujævnheder, hvilket typisk koster mange frustrationer i renoveringsprojekter.
  6. Lave kollisionskontrol og fange fejl samt mangler tidligere i forløbet og som resultat reducere uforudsete omkostninger og materialeforbrug.
  7. optimere det projekterede energiforbrug, fx i forhold til ventilation, da du ved hjælp af 3D-scanning kender den nøjagtige geometri.

 

Ovenstående er alt sammen eksempler på, hvordan din virksomhed ved hjælp af 3D-scanning er medvirkende til at tænke og arbejde mere bæredygtigt. Men hvordan kommer I så i gang?

Hvad du skal tage stilling til inden, du går i gang

Når man kaster sig ud i at skulle anvende en ny teknologi, opstår der helt naturligt flere aktuelle spørgsmål om brugen – bl.a. hvilken type 3D-scanner, der er bedst at benytte, og hvordan man efterbehandler data. Lad os derfor kigge nærmere på de to problemstillinger.    

1: Hvilken scanner skal jeg bruge?

Der er mange forskellige 3D-scannere på markedet, som alle bidrager på hver deres både afhængigt af omfang. Så hvilken scanner skal du vælge?  

FARO Focus Premium: Hvis du vil mere med dine scan og gerne vil opnå stor præcision og ønsker noget at modellere op efter i din egentlige BIM-model, som ved renovering eller installationer.

FARO Freestyle 2: Håndholdt og fleksibel scanner, som er ideel til objekter. Her kan du scanne alle afkroge af bygninger og produktionsmiljøer, hvor du får meget detaljerede scan. Scanningerne herfra kan også kombineres med scanningerne fra FARO Focus Premium.

 

Kendetegnene for begge 3D-scannere er, at de er nemme at anvende, og du selv kan vælge, hvilken kvalitet du ønsker at scanne i. Du har mulighed for at følge med på et mobile device under scanningen og starte registrering og upload med det samme.

2: Efterbehandling af data – hvordan?

Hvordan efterhandler du de data, du får igennem dine 3D-scanninger? Du kan efterbehandle dine data i FARO SCENE eller fx Autodesk Recap, som findes i AEC Collection, hvorefter du kan benytte punktskyerne direkte i AutoCAD, AutoCAD Plant, Civil 3D, Inventor eller Revit. Vi hjælper dig naturligvis gerne i processen.

Brænder du inde med flere spørgsmål? Så kan du læse vores FAQ her med de oftest stillede spørgsmål.

 

3 praktiske eksempler: Sådan arbejder andre med 3D-scanning

Bæredygtighed er ikke bare en moralsk forpligtelse. Det er også en fremadskuende virksomhedsstrategi. At integrere bæredygtige tiltag kan bl.a. reducere omkostninger og skabe nye muligheder for vækst. Derfor får du her indsigt i, hvordan andre virksomheder arbejder med 3D-scanning og hvilke gevinster, de har opnået.

Vil du vide mere om, hvordan du kommer i gang med 3D-scanning?

Så kontakt os i dag.

Bjarne Thomsen

Salgschef

+45 50 60 00 22

Kenneth Staack Mortensen

Business Manager

I byggeriet

+45 71 72 47 34