Skip to main content Search Basket

Odense Universitetshospital: Derfor benytter vi 3D-scanning

Byggeri

Læs med her og få indblik i, hvordan Odense Universitetshospital (OUH) ved hjælp af 3D-scanning gør det let at kvalitetssikre om projektet Nyt OUH går efter planen og arbejde med planlagt drift fremfor akut drift inden for Facility Management.

 

Udfordring

Hvordan arbejder Odense Universitetshospital (OUH) med at udarbejde as-built-dokumentation på Nyt OUH og registrere de gamle OUH-bygninger i Nyborg, Svendborg og Ærø digitalt? 

Løsning

Ved hjælp af 3D-scanning kan OUH skabe præcise digitale modeller af bygninger til as-built- kvalitetskontrol og -dokumentation, og slipper derved for manuel opmåling.

Resultat

3D-scanning gør det let at kvalitetssikre om projektet Nyt OUH går efter planen og arbejde med planlagt drift fremfor akut drift på Facility Management-området i fremtiden.     

28. april 2016. Dagen, hvor det første spadestik blev taget til Nyt OUH, som med sine 284.000 m2 bliver det største nybyggede sygehus i Danmark med

  • 1 serviceby, som rummer sterilcentral, regionalt lager, køkken og logistikcentral
  • 833 sengestuer
  • 52 operationsstuer
  • 374 ambulatorier.

Overstående facts illustrerer meget godt kompleksiteten i byggeriet, som stiller store krav til de knap 80 medarbejdere i Nyt OUH’s organisation og de 650 håndværkere, som lige nu arbejder med at bygge sygehuset og den tilhørende serviceby – og et antal, der forventes at stige til knap 1200 håndværkere på daglig basis senere i byggeprocessen.

Kenneth Siavwapa og Nicolai Reinberg Nielsen, fra OUH’s bygningsdrift- og serviceafdeling, er begge tilknyttet byggeprojektet i et større omfang. Og det seneste år har de arbejdet fokuseret med at integrere brugen af 3D-scanneren, FARO Focus S70, i deres daglige arbejde og få forståelsen for de mange udviklingsmuligheder, der ligger i løsningen. Både, hvordan 3D-scanneren kan understøtte udviklingen af Nyt OUH, men også det gamle OUH, som, udover Odense, også er beliggende i Nyborg, Svendborg og på Ærø.

Vi har mange lokationer i regionen. Og derfor har ledelsen set potentiale i at kigge nærmere på, hvordan vi ved hjælp af 3D-scanning bl.a. kan få etableret planlagt drift fremfor akut drift for at få et bedre indblik i vedligeholdelsesbehovene og styre omkostningerne relateret hertil,” fortæller Kenneth.    

Og for Kenneth og Nicolai omhandler det bl.a. at benytte 3D-scanneren, og derved slippe for manuel opmåling, til at

  • registrere de gamle OUH-bygninger i Nyborg, Svendborg og Ærø digitalt, som i dag stadig kan findes i papirform og ikke er opdaterede digitalt til eksisterende forhold.

og

  • udarbejde as-built-dokumentation på Nyt OUH og dermed bruge 3D-scanningerne til at faktatjekke og kvalitetssikre om projektet udformer sig efter planen.  

Sådan benytter OUH 3D-scanning

Hvor starter man? Og hvor slutter man? I forbindelse med scanningen af Nyt OUH er scanningsprojektet inddelt i faser, hvor Kenneth og Nicolai i hver fase scanner forskellige områder, som primært er fokuseret på installationstunge rum.  

Sådan fungerer 3D-scanning

En 3D-scanner måler omkring en mio. punkter pr. sekund, og et enkelt scan tager kun to til seks minutter. Derudover scannes alle punkter med en nøjagtighed på +/- 0,6 mm og en kalibreret rækkevidde på 150 meter.

Det er jo store områder, der skal scannes. Og derfor er det vigtigt at danne sig et overblik over, hvad der skal registreres ved hjælp af 3D-scanningerne, inden vi går i gang. Når det er besluttet, tager vi efterfølgende ud med vores udstyr og påbegynder en konkret scanningsopgave,” forklarer Kenneth.

Derudover indeholder scanningsprojektet tre etaper i takt med, hvordan udviklingen af byggeprojektet skrider frem, der dækker 3D-scanning af:  

  1. det konstruktionsmæssige; herunder beton, vægge, søjler og facadeelementer
  2. de føringsveje, som bliver skjult under lofterne (installationer, rørføring, elkabler osv.)
  3. rum, arealer og inventar.

Og når vi har fuldført et scan, går vi i gang med at efterbehandle data ved hjælp af fire simple processer, hvor vi som det første sætter et SD-kort i computeren, hvor data importeres ved hjælp af software-løsningen FARO SCENE,” uddyber Kenneth.

3D-scanneren tager højopløselige laserpunkter, som automatisk mappes til en punktsky. Efterfølgende består opgaven i at holde de forskellige scan op mod modellerne for at kontrollere og holde de projekterendes 3D-modeller op imod det udførte arbejde, som er 3D-scannet.  

Det er en proces, hvor vi stadig har meget at lære for at sikre, at vi får valide data ud af punktskyerne, og hvordan vi får data gennemanalyseret med henblik på at bruge punktskyen til digital kvalitetssikring,” fortæller Kenneth.

To fremtidige gevinster ved 3D-scanning

Fremtiden i byggeriet bliver mere og mere digital. Og 3D-scanning er kommet for at blive, da gevinsterne er så mange. Og Kenneth ser især to realiserbare potentialer for fremtiden for Nyt OUH.

Vores primære målsætning ved at benytte 3D-scanning er, at vi kan få opdateret vores as-built-dokumentation og løbende foretage kvalitetssikring i 3D for at minimere fejl og undgå tvister. Det er især også aktuelt i forbindelse med kollisionskontrol af installationer og føringsveje, som skal være optegnet med stor præcision for netop at undgå kollisioner,” uddyber Kenneth.      

Og så er der driften, hvor 3D-scanning kan bidrage til en systematisk og effektiv økonomi – herunder vedligeholdelse og drift af bygninger. Her kan 3D-scanning give et overblik over eksisterende forhold i bygninger og dermed et kvalificeret grundlag for optimering af Facility Management; fx til rengøring, vedligehold og udskiftninger samt energi, vand og varme.

Derudover har muligheden for at 3D-scanne allerede vist sin værdi, når nyt hospitalsudstyr i fremtiden skal installeres. For hvor simpelt er det fx at flytte en MR-scanner på plads, som er godt to meter høj, vejer over seks ton og koster omkring ti mio. kr.? Det kræver stor præcision at få udstyr som en MR-scanner hejst op af en kran, klemt igennem en væg eller et loft. Ved at 3D-scanne er det muligt at sende en punktsky til leverandørerne, så Nyt OUH sikrer, at udstyret kommer godt og sikkert på plads.   

Byggeriet af det nye universitetshospital skrider godt fremad, og hvis du er interesseret i at følge med i processen, kan du se med her.

4 fordele ved at arbejde med 3D-scanning
  1. Skab nemt præcise digitale modeller af bygninger
  2. Nem as-built kvalitetskontrol, dataanalyse og dokumentation
  3. Få et systematisk workflow fra præcise as-built modeller til CAD- og BIM-modeller
  4. Mulighed for VR og AR med FARO-software.

Du kan læse mere om 3D-scanning her.

Vil du vide mere?

Kontakt os i dag

Kenneth Staack Mortensen

Business Manager

I byggeriet

+45 71 72 47 34